zde se nacházíte:
Úvod > Blog

Miroslav Havelka

REALITY, INVESTICE - SERIÓZNĚ

Drahé byty zhoršují přístup k hypotéčním úvěrům na ostatní nemovitosti

23.05.2017 | Miroslav Havelka

 

Drahé byty zhoršují přístup k hypotéčním  úvěrům na ostatní nemovitosti

Kam směřuje hypoteční a realitní trh? To je otázka, kterou si v dnešní době klade téměř každý, kdo má v úmyslu zakoupit nemovitost. Budou sazby hypoték výrazně vyšší? Porostou ceny nemovitostí, anebo nastane korekce, či ještě hůře propad.

Do relativně stabilních realitních vod vtrhl jako deus ex machina zákonodárce, který vytvořil novou právní normu ve formě zákona o spotřebitelském úvěru. Jako by toho nebylo málo, tak své si přidala i centrální banka a začala tlačit na větší úvěrovou zodpovědnost bank. Na první pohled je zřejmé, že se v krátké době jedná o velmi zásadní opatření, které regulují celý trh.

Centrální bankéři uvádí, že je k restriktivním krokům přivedl zrychlený růst cen nemovitostí, zejména pak bytů v Praze a větších městech.

Přísná pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů však dopadají na celý realitní trh jako celek.

Ceny domů, vil, pozemků či rekreačních objektů nerostou nikterak výrazně, tak není důvod měnit zaběhnutá a dlouhodobě fungující pravidla a požadovat po kupujících větší množství vlastních zdrojů.

Regulace a nařízení obvykle nepřináší mnoho pozitivního. V tomto případě mohou být kupující, kteří nemají naspořenu potřebnou část vlastních zdrojů, nuceni zajistit si úvěr s vyšším úrokem od nebankovních subjektů.