zde se nacházíte:
Úvod > Blog

Miroslav Havelka

REALITY, INVESTICE - SERIÓZNĚ

Výplata zálohy před prodejem

21.02.2018 | Miroslav Havelka

Akci výplata zálohy předem rozjela naše firma zhruba před deseti lety. Na nápad nás přivedl klient, který hodlal za peníze utržené z prodeje svého rodinného domku pořídit byt v Praze. Developer u kterého si byt vyhlédl, logicky požadoval rezervační poplatek. Zájemce nedisponoval vlastními finančními prostředky a vzhledem k tomu, že prodejní cena jeho nemovitosti měla pokrýt celkové náklady na koupi bytu, nebylo kde na rezervační poplatek brát. Abychom zakázku získali, tak jsme vymysleli obchodní model, na jehož počátku bylo poskytnutí zálohy ve výši 150.000,-Kč, kterou bylo možno použít na cokoliv, třeba i na rezervaci bytu. 

V průběhu let se potřeby klientů vyvíjeli a tím se i přizpůsobovala naše koncepce. V období realitní krize (2009-2013) bývaly zálohy často používány na úhradu exekucí či jiných závazků žadatelů. Po mírném poklesu poptávky po této službě (2015-2016) začínáme opět pozorovat zvyšující zájem klientů.

Z podrobného průzkumu trhu jsme však získali poznatek, že určitá část zprostředkovatelů prezentujících výplatu zálohy ji vyplácí až v okamžiku, kdy vyhledá zájemce o koupi. U nás vyplácíme finanční prostředky před samotným zahájením prodeje nemovitosti. Záloha se však vždy vyplácí pouze v souvislosti s následným prodejem nemovitosti klienta.