zde se nacházíte:
Úvod > Blog

Miroslav Havelka

REALITY, INVESTICE - SERIÓZNĚ

Ceny realit – čeká nás propad či růst?

18.06.2019 | Miroslav Havelka rozhovor pro časopis Real City 7/2019

Ceny realit – čeká nás propad či růst?

 

Na otázky odpovídá Miroslav Havelka,

majitel značky OMEGA REALITY.

Jak vypadá realitní trh v roce 2019?

Neočekávali jsme žádné zázraky. Ceny bytů jsou obvykle vyšší, než jsou schopni akceptovat kupující, a i díky restrikci v oblasti hypoték jsou zájemci o rodinné domy či pozemky vystaveni poměrně náročnému martyriu při zajišťování financování. V obecné rovině však platí, že když se objeví zajímavá nabídka, tak se stále přihlásí dost zájemců.

Po čem je vyšší poptávka – prodej, anebo pronájem?

Nelze to zcela rozlišit. Zájemci jsou všeobecně orientování na zakázky, které jsou něčím zajímavé. Podstatným kritériem tak bývá obvykle cena. Jak s určitou mírou nadsázky říkám, na zajímavou nabídku bude poptávající reagovat i na Štědrý den.

Zajištění zprostředkování pronájmu je však v dnešním době rychlejší. U zajímavých nabídek proběhne pár prohlídek a je hotovo.

Co prodej nemovitostí? Došlo ke zpomalení tempa?

Vše je svázáno s atraktivitou nabídky. Je-li nemovitost alespoň trochu zajímavá, tak je poptávka stále poměrně silná. Určitý problém nastává v případě, kdy kupující má v úmyslu financovat koupi prostřednictvím úvěru. Lidé jsou oproti minulosti více obezřetní a nevěří bezhlavě bankám, že jim úvěr poskytnou. To je trochu rozdíl oproti minulosti, kdy si byl každý získáním úvěru víceméně jistý.

Porostou ceny nemovitostí?

Složitá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Domnívám se, že cenové představy prodávajících u některých nabídek bytů v panelových domech nemají opodstatnění. V určitých případech je dokonce výhodnější koupit menší domek na kraji Prahy než byt v paneláku. Zde bych viděl prostor pro cenovou korekci.

Co se týká rodinných domů a pozemků, tak v tomto segmentu trhu bych výrazné cenové turbulence neočekával.

Co je nejpalčivějším problémem realit?

Reality „dělá“ hodně lidí, ale jen málo z nich na profesionální úrovni. Většina makléřů má pocit, že když zveřejní příspěvek na facebooku, tak prodá nemovitost. Není tomu tak. Podívejte se na nás – sociální sítě jsou pouze jeden ze střípků celé skládačky. Stěžejní pro nás jsou referenční klienti a své místo má i inzerce v tištěných médiích.

Jak získáváte zakázky?

To už jsem naznačil v odpovědi na předchozí dotaz. Podstatná část klientů je na doporučení či se k nám vrací zpět. Nezastupitelné místo při akvizici nabídek hraje i naše inzerce v časopise Real City. Klienti nás dlouhodobě sledují a když potřebují, tak se na nás obrátí. S úsměvem nám leckdy říkají, že před sedmi lety si vzali na poště časopis a nyní si na něj vzpomněli.

Dalším kanálem, kterým k nám proudí nabídky je samozřejmě internet a sociální sítě.

Navíce jedna z našich dceřiných firem nakupuje nemovitosti jak od realitních kanceláří, tak ve veřejných dražbách. Odtud do našeho portfolia získáváme řadu nemovitostí.

Jaké služby u vás prodávající nejvíce poptávají?

Bezpochyby se jedná o přímý odkup. Doporučujeme ho klientům, kteří nemají čas či chuť na vyhledávání vhodného kupujícího. Propad ceny nemusí být tak výrazný, jak si kdekdo myslí. Máme i případy, kdy výkup proběhne za skutečnou tržní cenu.

Výplata zálohy je vhodná pro ty, kteří požadují část kupní ceny před zahájením samotného prodeje. Výhodou je, že ve finanční kalkulaci se nemusí zohledňovat daň z nabytí nemovitosti, které se u přímého odkupu nelze vyhnout a my jako kupující ji musíme hradit. Prodejní ceny nastavujeme u výplaty zálohy leckdy i malinko vyšší. Chceme pro prodávajícího zajistit co nejlepší podmínky.

Zprostředkování je stará dobrá klasika. Vyberte si naši realitku a osobně garantuji spokojenost. To co děláme, skutečně umíme velmi dobře. K tomu máme dobré advokáty, fotografa a inzerci. Chcete-li prodat nebo pronajmout nemovitost, tak by OMEGA REALITY měla být jasná volba.

 

www.mirekhavelka.cz